A.  DESPRE BANCILE COOPERATISTE

 1.Ce este o banca cooperatista si prin ce difera ea de o banca comerciala sau de o institutie financiara nebancara(IFN)?

» Vizualizare raspuns

    Banca cooperatista este o asociatie autonoma, apolitica şi neguvernamentala, care desfasoara activitati specifice institutiilor de credit, in conformitate cu prevederile legislatiei bancare romane, in scopul intr-ajutorarii membrilor sai.

   Atat banca cooperatista,cat si banca comerciala sunt Institutii de credit.

      Institutie de credit= Societate care atrage depozite, acorda credite si/sau emite moneda electronica.

    Deosebirea principala dintre o banca comerciala si o banca cooperatista consta in structura actionariatului. In timp ce o banca comerciala poate avea actionari atat persoane fizice,cat si persoane juridice,cu drept  de vot in adunarea generala a actionarilor conform procentului de actiuni detinut, o banca cooperatista poate avea actionari numai persoane fizice (care au calitatea de membri cooperatori) si are drept scop principal indeplinirea nevoilor si aspiratiilor lor comune de ordin economic, social si cultural,iar activitatea bancii cooperatiste se desfasoara, cu precadere, pe principiul intrajutorarii membrilor asociati.

  Deciziile in adunarea generala a bancii cooperatiste se iau in mod democratic,in baza principiului 1 om=1 vot , si nu in functie de contributia la capitalul social al bancii cooperatiste.

     Banca cooperatista nu este IFN!

-IFN(institutii financiare nebancare) = Entitati, altele decat institutiile de credit, ce desfasoara activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege (nu au dreptul sa atraga depozite).

» Restrange raspuns

 2.Cand au aparut bancile cooperatiste? 

» Vizualizare raspuns

  Sistemul cooperatist a aparut pentru prima data in Germania secolului XIX , Friedrich Wilhelm Raiffeisen infiintand primele banci cooperatiste.Sistemul a avut succes in comunitatile rurale si s-a raspandit ulterior in toata lumea.De-a lungul timpului,unele banci cooperatiste au ales sa se trasforme in banci comerciale,in timp ce altele s-au dezvoltat pe aceeasi structura, devenind piloni importanti ai dezvoltarii economice si sociale a perioadei cuprinse intre finalul secolului XIX si pana in prezent.

   In statele occidentale dezvoltate,sectorul bancar cooperatist reprezinta un pilon important al sistemului bancar , al economiei de piata si al societatii.

   In Romania,prima banca cooperatista s-a infiintat in anul 1851 in tinutul Bistritei, concomitent cu cele dintai societati de credit din Germania. In perioada 1871 – 1881 – apar societati de economie si credit in aproape toate orasele tarii si chiar in cateva sate.

   Intre anii 1891 si 1902 apar numeroase societati cooperative de credit, denumite si “banci populare satesti”, care marcheaza afirmarea miscarii cooperatiste in România.

   In anul 1895 , Cooperatia din Romania devine membra fondatoare a Aliantei Cooperatiste Internationale, cu sediul la Londra, alaturi de Anglia, Franta, Italia si Belgia.

   Spiru C. Haret, considerat “ctitorul bancilor populare”, a desfasurat o activitate remarcabila pe taramul afirmarii miscarii cooperatiste in mediul rural.

Marele istoric Nicolae Iorga scria:

„ Numai prin cooperaţie se pot înlatura urile care clocotesc în societăţile moderne,între bogaţi fără merit şi săraci fără vină,cu care se amestecă bogaţii cu merit şi săracii vinovaţi.Muncă alături,economie împreună,deci frăţie  între oameni.”

    De-a lungul indelungatei lor istorii, aceste entitati au dat dovada de adaptabilitate la nevoile comunitatilor in care au functionat,reusind sa supravietuiasca indiferent de greutatile care li s-au ivit in drum,datorita unei combinatii reusite intre capitalul depus de membrii asociati si eforturile unor salariati devotati.

» Restrange raspuns

 3.Cate banci cooperatiste exista in Romania? 

» Vizualizare raspuns

  In prezent,in Romania functioneaza o singura retea cooperatista autorizata de BNR, reteaua CREDITCOOP, care este formata din Banca Centrala Cooperatista Creditcoop si 34 de banci cooperatiste afiliate,printre care se numara si Banca Cooperatista Albina Slatina.

 4.Care este raza de operare a Bancii Cooperatiste Albina Slatina? 

» Vizualizare raspuns

» Restrange raspuns

  Fiecare banca cooperatista afiliata la reteaua Creditcoop are o raza de operare proprie,care nu se poate intrepatrunde cu a altei banci cooperatiste din aceeasi retea.

    Raza de operare a Bancii Cooperatiste Albina Slatina cuprinde judetul Olt si judetul Teleorman,pe teritoriul caruia detine 41 de sedii (sediul central,4 agentii si 36 puncte de lucru).

   Pentru lista completa a sediilor bancii puteti consulta sectiunea Retea sedii. 

» Restrange raspuns

 5.Care este programul de lucru cu publicul al bancii cooperatiste? 

» Vizualizare raspuns

   Banca Cooperatiste Albina Slatina desfasoara program de lucru cu publicul in fiecare zi de luni pana joi,intre orele 9-16,iar vinerea intre orele 9-15.  

» Restrange raspuns

 6.De ce sa aleg serviciile unei banci cooperatiste? 

» Vizualizare raspuns

  Bancile cooperatiste din Romania au capital integral romanesc si opereaza pe principiul intrajutorarii membrilor asociati.

   Alegand sa deveniti membru si/sau client al unei banci cooperatiste, faceti in mod indirect un serviciu comunitatii in care traiti,intrucat aceste entitati sunt orientate in principal pentru satisfacerea nevoilor de ordin economic, social si cultural ale membrilor cooperatori care domiciliaza sau au resedinta pe raza de operare a bancii.Profitul bancii cooperatiste se repartizeaza pentru constituirea rezervelor prevazute de lege,in vederea consolidarii fondurilor proprii ale bancii,iar diferenta se distribuie membrilor asociati sub forma de dividende.

   In plus,beneficiati de servicii profesionale bancare si in comunitatile rurale ,care , in general , nu au fost in vizorul altor institutii de credit in vederea extinderii retelei.  

» Restrange raspuns

 

B. DESPRE MEMBRII COOPERATORI

7.Ce inseamna sa fiu membru cooperator? 

» Vizualizare raspuns

  Poate fi membru cooperator orice persoana fizica care are capacitate deplina de exercitiu, are domiciliul/resedinta/locul de munca in raza teritoriala de operare a bancii cooperatiste, a semnat sau a acceptat, dupa caz, actul constitutiv al acesteia, a subscris si a varsat cel putin o parte sociala(in valoare de 10 lei) si taxa de inscriere ca membru(in valoare de 5 lei).

  Pentru a vedea in detaliu drepturile si obligatiile membrilor cooperatori,va rugam sa accesati sectiunea Despre noi 

» Restrange raspuns

 8.Care este procedura de inscriere ca membru cooperator? 

» Vizualizare raspuns

  Pentru dobandirea calitatii de membru cooperator, solicitantul completeaza si semneaza o cerere de inscriere care va cuprinde urmatoarele elemente: numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul si, dupa caz, resedinta sau locul de munca, numarul si valoarea partilor sociale pe care intentioneaza sa le subscrie si data semnarii cererii. De asemenea, cererea include si declaratia de acceptare a prevederilor actului constitutiv, precum si o declaratie din care sa rezulte ca nu este membru la o alta banca cooperatista din reteaua CREDITCOOP.

   Cererea de inscriere se aproba de directorul general al bancii cooperatiste sau de persoana desemnata de catre acesta.

   In cazul respingerii cererii de inscriere,acesata se comunica solicitantului, in scris, in termen de cel mult 15 zile de la data depunerii acesteia. Respingerea cererii de inscriere poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 15 zile de la data comunicarii.             

   Persoanele ale caror cereri de inscriere au fost admise vor subscrie parti sociale si vor varsa integral, contravaloarea acestora, impreuna cu taxa de inscriere(5 lei). 

» Restrange raspuns

 9.Odata ce am devenit membru,trebuie sa cotizez lunar la partile sociale? 

» Vizualizare raspuns

 Nu,nu aveti aceasta obligatie.  

» Restrange raspuns

 10.Care sunt avantajele calitatii de membru cooperator? 

» Vizualizare raspuns

   Membrii cooperatori beneficiaza de costuri avantajoase la produsele de creditare si economisire,precum si de produse promotionale specifice,destinate exclusiv acestora.

   De asemenea,membrilor fideli li se rasplateste corectitudinea in relatia cu banca cooperatista prin produse de creditare speciale.  

» Restrange raspuns

 11.Ce inseamna Membru Gold? 

» Vizualizare raspuns

   Membru GOLD: membrul cooperator care detine parti sociale varsate in valoare de cel putin 3000 de lei.

   Pentru membrii Gold banca ofera avantaje suplimentare in privinta costurilor aferente produselor de creditare si de economisire.  

» Restrange raspuns

 12.Cati membri cooperatori are Banca Cooperatista Albina Slatina? 

» Vizualizare raspuns

   La 31 decembrie 2021, banca noastra avea peste 42.300 de membri asociati cu domiciliul sau resedinta pe raza judetelor Olt si Teleorman.  

» Restrange raspuns

 

C. DESPRE PRODUSELE DE CREDIT DIN OFERTA BANCII COOPERATISTE ALBINA SLATINA 

 13.Ce fel de credite acorda banca cooperatista?

» Vizualizare raspuns

Banca noastra ofera credite de consum (pe termen maxim 5 ani) si credite imobiliare (pe termen maxim de 30 de ani).

   Creditele se acorda in lei, iar dobanda poate fi fixa pe toata perioada creditului,sau variabila.

   Dobanda fixa se calculeaza dupa formula :

   Dobanda =(Sold credit* Procent Dobanda/365) * numarul de zile al perioadei pt care se calculeaza.

   Dobanda variabila se calculeaza prin insumarea indicelui variabil IRCC , la care se adauga o marja fixa procentuala anuala.

IRCC reprezinta indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor  fiind publicat trimestrial de catre Banca Nationala a Romaniei pe site-ul Institutiei si este calculat in conformitate cu Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si al indicelui de referinta trimestrial reglementati de OUG 19/2019.

La data acordarii creditului, se utilizeaza valoarea  IRCC determinat pentru trimestrul anterior.

Pe toata durata creditului, rata dobanzii curente, ca valoare procentuala se ajusteaza (variaza) automat, trimestrial, in sensul majorarii sau al reducerii, dupa cum urmeaza:

– pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie,  banca va lua in calcul IRCC determinat si publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru trimestrul III al anului precedent,

– pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie,  banca va lua in calcul IRCC determinat si publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru trimestrul IV al anului precedent,

– pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie,  banca va lua in calcul IRCC determinat si publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru trimestrul I al anului curent,

– pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie,  banca va lua in calcul IRCC determinat si publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru trimestrul II al anului curent.

In scop de informare, debitorul/coplatitorul are la dispozitie urmatoarele surse:

–  pagina de internet www.bnro.ro;

– informatiile afisiate la sediul central al organizatiei cooperatiste,  agentiile si punctele de lucru ale acesteia.

    In cadrul categoriei de credite de consum,banca dispune de o paleta larga de produse de creditare,destinate atat nevoilor personale nenominalizate,cat si achizitiei de bunuri de folosinta indelungata si investitiilor imobiliare.  

» Restrange raspuns

 14.Ce este DAE(dobanda anuala efectiva) si cum se calculeaza aceasta? 

» Vizualizare raspuns

  Dobanda anuala efectiva exprima sub forma procentuala costul total al unui credit(dobanzi si comisioane) . Acesta este un concept impus atat in Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, fiind implementat pentru a permite consumatorilor sa compare usor costul creditelor similare.

   Trebuie retinut ca DAE difera in functie de suma si termenul creditului si este folosit pentru a asigura comparabilitate intre credite de aceeasi valoare si pe acelasi termen.

   DAE va fi diferit la un credit acordat pe termen de 1 an fata de un credit de aceeasi valoare acordat pe termen de 5 ani.  

» Restrange raspuns

 

 D. DESPRE PRODUSELE DE DEPOZIT SI ECONOMISIRE

15.Cum sunt garantate depunerile pe termen la Banca cooperatista Albina Slatina? 

» Vizualizare raspuns

  Banca noastra este membra a Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), care garanteaza depozitele in valoare de pana la echivalentul in lei a 100.000 euro/deponent.

   De asemenea,Banca Centrala Cooperatista Creditcoop garanteaza toate obligatiile unei banci cooperatiste afiliate la aceasta retea.  

» Restrange raspuns

 16.Care sunt tipurile de produse de economisire pe care le are in portofoliu banca cooperatista?

» Vizualizare raspuns

 

 Produsele noastre de depozitare includ:

  • depozite standard cu dobanda variabila/fixa , pe termene de 1,3,6,9,12,18,24 luni ,cu sau fara capitalizarea dobanzii;
  • produse promotionale pe termen de 14 luni (Depozitul Creditcoop);
  • produse promotionale destinate exclusiv membrilor cooperatori (Star Plus) pe termen de 3 sau 6 luni,cu dobanda fixa;
  • contul de economii Acces destinat atat persoanelor fizice ,cat si juridice.  

    » Restrange raspuns

 17.Cum se calculeaza dobanda la depozitele pe termen? 

» Vizualizare raspuns

  Formula de calcul a dobanzii este : Dobanda= (Sold depozit* Procent dobanda/365 ) * Nr de zile al perioadei pentru care se calculeaza.

   Impozitul de dobanda prevazut de legislatia fiscala din Romania(10% din venitul obtinut din dobanzi- pentru rezidenti) se retine si se vireaza de banca odata cu bonificarea dobanzii in contul curent al clientului.

  In cazul depozitelor care dispun de capitalizarea dobanzii,aceasta de adauga la soldul depozitului in data scadentei finale,marind suma la care se aplica pe viitor procentul de dobanda.  

» Restrange raspuns

 18.Cand se bonifica dobanda in contul curent la titularului? 

» Vizualizare raspuns

 La majoritatea produselor de depozit pe termen dobanda se bonifica in contul curent la scadenta finala a depozitului,unde se afla la dispozitia titularului de cont.

  In cazul depozitelor standard pe termen mai mare de 1 luna,aceasta se bonifica si la scadentele intermediare lunare si poate fi ridicata de titularul de cont. De exemplu, pentru un depozit constituit pe data de 15 ianuarie,pe termen de 6 luni,dobanda se va bonifica pe fiecare 15 ale lunilor februarie–iulie si va putea fi ridicata lunar. In cazul lichidarii inainte de termen depozitului,aceasta se va recalcula si diferenta ridicata in plus se va retine din suma depozitului.

   Intrucat fiecare produs de depozit are caracteristici proprii,va recomandam consultarea unui operator al bancii cu privire la caracteristicile produsului , inainte de constituirea depozitului.  

» Restrange raspuns

 

E. ALTE SERVICII

19.Ce alte servicii mai ofera banca cooperatista? 

» Vizualizare raspuns

     Banca ofera servicii de virament/incasare prin ordin de plata tuturor clientilor care au cont curent  deschis.

   La ghiseele bancii se pot incasa facturi de utilitati de toate tipurile (telefonie fixa si mobila,TV,distributie energie electrica si gaze, asigurari,etc) ,pe baza parteneriatelor incheiate cu furnizorii acestor servicii.

   De asemenea,in baza parteneriatului cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura(APIA) si cu Directia Agricola,banca plateste pentru cateva mii de agricultori subventiile agricole sau despagubirile pentru calamitati naturale.

   Pensionarii isi pot deschide in mod gratuit conturi de pensii la banca noastra, beneficiind in plus si de produse de creditare avantajoase.  

» Restrange raspuns

 

F. INFORMATII UTILE PENTRU CLIENTI

20.Ce înseamnă soluţionarea alternativă a litigiilor (SAL) pentru consumatori? 

» Vizualizare raspuns

Soluţionarea alternativă a litigiilor (SAL) se referă la sprijinirea consumatorilor în soluţionarea litigiilor cu comercianţii atunci când se confruntă cu o problemă legată de un produs sau serviciu pe care l-au achiziţionat. Pentru solutionarea alternativa a litigiilor , clientii bancii pot apela la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) 

» Restrange raspuns

21.Notificare clienți relevanți CRS și FATCA 

» Vizualizare raspuns

Conform articolului 62 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, bancile cooperatiste au obligatia de a furniza informatii privind contribuabilii rezidenti ai statelor cu care Romania a semnat acorduri in acest sens. Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP are obligatia raportarii acestor informatii atat in nume propriu cat si pentru bancile cooperatiste din retea, prima raportare efectuandu-se pe data de 31 august 2016.

   Informații suplimentare FATCA   

    In conformitate cu :

   – prevederile Legii nr. 70/2016 privind ratificarea Acordului multilateral al autorităţilor competente pentru schimb automat de informaţii privind conturi financiare, semnat la Berlin, la 29 octombrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 28 aprilie 2016;

   – prevederile Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale şi pentru implementarea FATCA, semnat la Bucureşti la 28 mai 2015 ratificat prin Legea nr. 233/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 bis din 30 octombrie 2015;

    Va comunicam ca:

    – bancile cooperatiste din reteaua CREDITCOOP, au obligaţia să declare anual, prin intermediul Bancii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP, organului fiscal din cadrul A.N.A.F. informaţii de natură financiară referitoare la conturile deschise şi/sau închise de contribuabilii rezidenţi ai statelor cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic de drept internaţional la un astfel de schimb de informații;

   – in contextul în care sunteti contribuabil rezident al unui stat cu care România s-a angajat sã schimbe informaţii financiare, atunci informaţiile financiare privind conturile deschise și/sau închise la instituţiile de credit din Romania fac obiectul raportãrii cãtre organul fiscal din cadrul A.N.A.F;

   – organul fiscal din cadrul A.N.A.F, utilizează informaţiile menţionate anterior doar în scopul realizării schimbului de informaţii privind contribuabilii rezidenţi ai statelor în cauză şi pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale, cu respectarea dispoziţiilor art.11 din Codul de Procedură Fiscală privind Secretul Fiscal.

   Detalii suplimentare se găsesc pe link-urile de mai jos:

In vederea aplicarii cerintelor FATCA, Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP  s-a inregistrat la Internal Revenue Service ca institutie participanta, cu statutul Registered Deemed Compliant FFI – Lead of an Expanded Affiliated Group. Mai multe informatii despre Legea privind Confirmarea Fiscala aplicabila Conturilor din Strainatate gasesti aici. 

» Restrange raspuns